PENGALAMAN CANDAT SOTONG - PERHENTIAN ISLAND

*SORRY.... AKU BARU SEMPAT UPDATE PASAL TRIP PERHENTIAN ARITUE. BUT STILL SATU-SATU LA YE... KORANG TATAP LA DULU ENTRY CANDAT NI*



ok, as previous entry aku ada entry pasal another sweet escape kan? Haaa... meh sini aku sambung cite. Sebenarnya tujuan asal trip pergi Pulau Perhentian adalah untuk candat sotong. Tapi as u know la GJ (GENG JIMBA) ni kan, kalau dah alang-alang ke Pulau Perhentian takkan la nak candat sotong je kan? Of coz la kitorang takkan melepaskan peluang keemasan ini. Lepas candat sotong tu terus sambung pekej snorkeling 3HARI 2MALAM ok kat PERHENTIAN. So, pasal pekej dan harga semua nanti aku cite ye. InsyaALLAH :) Korang doa jela aku mampu update semua... hahahaha *gelak syaiton* Candat sotong dijadikan acara pada malam pertama sejurus sampai di Perhentian. Kelas BM aku kan? Korang boleh? hahahhaha *kejis* Wey, sampai-sampai je terus la masing-masing tdo dulu ok kumpul tenaga untuk candat malam tu. Beriye kumpul tenaga. Nati korang tengok jela ending macam mana. hahahahaha~



Setelah kumpul tenaga dan tidur dengan kadar yang secukupnya (cukup ke?) kitorang pun bersiap-siap untuk ke jeti. Bot candat kul7 nak gerak tak silap. Ni adalah sebahagian daripada geng trip kali ni. Ko tengok muke masing-masing. Tak boleh cover dia punye excited tu. Haaa... nak cakap aku lettew kan??? hahahahaha~ Iye, memang!!!!


Pemandangan dari Jeti Perhentian Kecil ye kawan-kawan... Tenang je kan? Alhamdulillah... Ni kira nak sunset dah kiranya.... Dapatla nikmati pemandangan nak sunset...


Close-up. Aku rasa time ni air pasang la... Sebab air sampai nak ke kedai-kedai makan tu ha.... Nampak tak? hehehehehe~


Pemandangan menunggu ahli-ahli candat cukup ye kawan-kawan. So sambil tu posing-posing dan nikmati pemandangan dan pandangan... hahahahahaha~ 


Inilah dia bot candat kami.... Cool giler kan? Adventure kan? hahahaha sanggup tak korang naik? Aku slumber la... Besh wooo.. Ko kalau dengar bunyi enjin dia konpem pekak terus telinga. Lebih-lebih lagi kalau duduk kat belakang tempat enjin tu. Tototoottottottttootttttt bunyinye....Bergegar jantung ko tau tak.


Boleh duduk kat atas bumbung ni tau. Tapi aku tak dapat nak rasa la... Hanya boatman je konker ok... Kalau dapat duduk atas ni syioknyeeeeeeee.... Takkan kulupekan la pengalaman ni...


Ini dia ahli-ahli trip. Pelbagai generasi ok. Golongan bapa-bapa dan ibu-ibu turut ada. Yang pasti golongan muda-mudi la konker the trip kan???? hahahhaha~ Time ni semua maintain lagi... Indahla dapat naik bot nelayan kononnya...


Masing-masing sebok posing ok. Aku bot jalan je terus menguap la, ngantuk la... Bengang betul. Padahal petang dah bantai tidur ok... Rasa nak lempang diri sendiri je time tu. Puas dah aku cubit-cubit lengan sendiri konon nak hilangkan ngantuk tapi tak berjaya.... So sad :(


Time ni bot nak sampai dah tak silap. Nampak tak lampu gantung-gantung tu??? Itulah penarik sotong-sotong sebenarnya... Tak, bukan sotong akan terkam lampu tu ye adik-adik. Tapi lampu tu akan buat sotong menuju ke bot la... Konsep nye begitu....


Ko tengok muka aku!!! Dah abis excited la tu konon nak candat sotong? Konon jadi orang pertama keluarkan senjata untuk candat... hahahahahha~


Ni Iqbal-suami kepada Husna. Dialah hero malam tu!!!! Nak tau kenapa??? Tungguuuuuuuuuuuuuu ok. Jap lagi aku cite....


 Yang ni konon bajet HERO je... HAKIKATNYA???? hahahahahha~ malas la nak cakap.... Lotehhhh!!!! walaupun aku taip je kan tp still lotehhh ok....


Haaaa... ni apa motif aku xtau. Aderla tu gurau senda atas bot malam tu. Aku sebok candat so tak amek port sangat....hahahhahaa~ sebokkk la sangat kan???


Subhanallah... Indahnya ciptaan Allah swt kan? Bulan penuh dan terang ok. So korang dapat bayangkan tak air laut malam tu macam mana??? Ombak kuat nak mati ok... ko jangan harap dapat berdiri masa candat... Ko cangkung pun rasa tak stable ok. Nak tumbang je rasa...


Pemandangan dan panorama selepas beberapa jam di tengah laut. Korang agak kenapa???? Masing-masing dah start uwek sana uwek sini. Aku mengambil langkah bijak untuk baring dan lelapkan mata kejap... hahahahahhaa~ korang tunggu jap lagi apa kesudahannya....


 Lampu kat bot tu terang giler kan? Patutla sotong tertarik nak datang kat bot.... Mesti sotong-sotong tu fikir cahaya bulan? ahahahaha Apakah???


 Haaaaaaaa... kan aku dah kata dia la HERO malam tu... Ini baru sekor ok... Jumlah malam tu dia dapat aderla lima ekor.... Hebat betul. Lagi satu, dia HERO sebab dia sorang je bertahan dan tak tidur...


Yang ni lagila... Merenung masa depan... hahahaha opszzzz, takla... Dia ni mula-mula aku tengok dia jengah-jengah dan tonggeng-tonggeng tepi bot. Ingatkan sebok tengok sotong kan? Rupanyaaaaa... UWEKKKKKKKK!!! Muntah daaaa... Tapi pandai dia cover line... Syabas pajin..


Yang ni plak boleh tak dia cakap camni, "Lee, aku rasa aku macam nak muntahlaaa...Kalau aku muntah ko jangan gelak eh?" hahahahha boleh tak tanya camtu??? Dasar EGOIS.... hahahahaha~ :p sorry bro...


Ada satu lagi dialog ok.... Time ni aku rasa almost midnight dah...ke dah midnight. Iqbal cakap dengan boatman tu... "Pakcik, rasanya dah boleh balik dah ni kot. Semua pun dah tak larat dah tu. Saya pun dah dapat banyak dah ni. Kire oklaaa" Terima kasih Iqbal kerana memahami...hihihihihihi~
















Korang tau kenapa?????









































Konon tidur kejap ye kak???? Aku terus tidur sampai balik ok. Dah tak pedulik dah bape ekor sotong korang dapat ke apa... Ko tengoklaaa, bergelimpangan sebenarnya tidur berjemaah ye kat depan bot ni... Nasib aku bawak sweater.... Boleh cover muka... Eh silap... Mulut sebenarnya!!!! GIGI KEDEPAN kan? So kena la paham kalau tidur tak dapat cover mulut tu kenapa...






Tapi aku tak muntah ok.....





FINE...
OK, BYE!!!!




P/s: later insyaALLAH aku sambung cite pasal trip ni ye...sekian saja...xoxo~

9 comments:

cik din said... [Reply to Comments]

walau pon cik din mabuk awal tap under control tak gosok gigi apa pun kita bernasib baik semua mabuk pas tu balik awal ada ikhtibar kalau tidak ribuuuuut dan yang penting satu lagi tak mabuk darat and tq kita ibarat sekeluarga - anda semua macam anak anak dan adik cik din n kak midah

s.z.a_s.z.a said... [Reply to Comments]

thank you cik din... insyaALLAH kita jumpa lagi nanti... seronok ada cik din dgn kak midah... ehem2... nak main teka-teki lagi tak?

Syazwani Mazlan said... [Reply to Comments]

salam.. awak pergi perhentian kecil ni guna pakej ke? ok tak? perhentian kecil lagi best dari perhentian besar ke?

Schazaza Zober said... [Reply to Comments]

waalaikumussalam... pergi perhentian kecil ni semua pekej... ok sgt2... perhentian kecil lagi affordable and banyak aktiviti la... kalau perhentian besar resort je banyak... kind of private island and mahal la...

IamAin said... [Reply to Comments]

kalau xtvt candat sotong tu termasuk dalam pakej ke x??
boleh tau amik pakej kat mana

yoyo _gaban said... [Reply to Comments]

hi..i'm reading this blog on mac 5 2016 :D hahaha ur story super funny..!!sy x berhenti gelak bace ^_^ btw i read all ur story from 1day ke pulau perhentian until finished :D tq so much for all info sgt berguna, all ur pic also help a lots!

mist fidz said... [Reply to Comments]

Assalamualaikum, sedikit confius, shari la tu dekat perhentian kecil ke? sebab ada ada yang maklumkan situ perhentian besar dan kmpg. nelayan baru perhentian kecil..hihihi

ada soalan sikit nak tya, pakej dkt shari la tu sekali dgn mencandat or pakej shari la asing n candat asing? kalau asing .. kos untuk shari la n candat tu berapa?

TQSM

schazaza said... [Reply to Comments]

@yoyo _gaban hye hye.... tq for reading.... lawak ke? hahahaaha we all mmg camtu... kecohhhh sgt....

schazaza said... [Reply to Comments]

@mist fidz erm, kwn yg pergi skali time ni org besut. die ckp ini perhentian kecil... kalau perhentian besar lain....nelayan tu kira perkampungan nelayan.

pakej sharila xtermasuk pekej candat sotong...
candat sotong kire ktorg chartered satu boat then harga divide dgn geng2... sorry ye dh xigt...

but i think cube tgk tips and expenses psl trip perhentian kt blog ni. should be ada tau...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...